Què en sabem de l’origen de la primera Ludoteca?

Què en sabem de l’origen de la primera Ludoteca?

L’any 1932 i en plena crisi econòmica mundial, un botiguer d’un magatzem de joguines de la ciutat de Los Angeles va detectar que li entraven infants d’amagat per emportar-se petites joguines així com diferents material per poder-les construir.

Seguidament, els infants van ser detinguts i derivats al departament de llibertat condicional. Investigant els casos, els directors de les escoles on anaven els nens van declarar a favor seu explicant la mancança que tenien les seves famílies per poder-los comprar joguines. A partir d’aquí, el gerent del magatzem va crear un espai de joc i de préstec per tal que tots els infants tinguessin joguines.

Va néixer així la primera ludoteca -el Toy Loan Center-, un 6 de maig de 1935 i es va ubicar al garatge del propietari del magatzem de joguines. La ludoteca va establir una normativa d’ús amb un registre de cada joguina prestada. Els infants rebien una qualificació en relació amb la cura que havien tingut per la joguina prestada així com la responsabilitat de tornar-la en bones condicions i en el temps establert. Anaven acumulant punts fins a aconseguir l’estatus de Prestatari d’Honor, que donava dret a l’infant a agafar en préstec una joguina d’un apartat màgic on hi havia joguines molt especials.

A partir d’aquí, i més a prop nostre, van iniciar-se ludoteques a Dinamarca, el 1959, i  a Gran Bretanya i França després.

Un cop la UNESCO l’any 1960 va donar suport les ludoteques com a mitjà per afavorir el dret al joc i als espais de lleure pels infants, es van anar creant ludoteques arreu del món.

Al nostre país, va ser a Sabadell quan el 1980 es va crear la primera ludoteca com a recurs socioeducatiu al barri tèxtil de les Termes, emmirallada amb el model de ludoteques de París.

Pel que fa a l’Ateneu, la nostra ludoteca es va crear el 1989 arran de la iniciativa del Centre Obert Infantil per potenciar un espai especial de joc per a tots els infants. Més tard la ludoteca amplià els seus serveis, però….. si en voleu saber més dels nostres orígens i la nostra història, haureu d’esperar una propera notícia!!!!

26 d’octubre de 2018

Entrades relacionades

Deixa un comentari