Missatges de desconfinament #ateneuacasa • El Ramadà

Missatges de desconfinament #ateneuacasa • El Ramadà

Badalona, 31 de maig de 2020

El passat dissabte, 23 de maig va ser l’últim dia del Ramadà, temps en què els musulmans compleixen el quart pilar de l’Islam que consisteix en el dejuni o abstinència de tot menjar, beure o relació sexual des de l’alba fins a la posta de sol.

Les dones del projecte Formació de dones Laila, al llarg d’aquestes setmanes, ens han fet descobrir molts aspectes sobre el Ramadà, nom del novè mes del calendari islàmic que significa calor intensa i sequera, en què el profeta Muhammad va rebre la primera revelació i va néixer l’Islam.

Ens han explicat el seu significat espiritual, la pregària, la seva rutina diària, el desig i esforç d’enfortir valors com la solidaritat, quan i com ho celebren, els plats que elaboren amorosament per compartir cada vespre en família a l’hora de l’Iftar (trencament del dejuni) i les celebracions més importants: el Qadr (la nit de la revelació, quan es decideix el destí del proper any) i l’Eid Al fitr (la purificació després del dejuni), moments de festa per a reunir-se, compartir i reforçar els llaços amb la comunitat, les amistats i els familiars.

Agraïm a totes les dones del projecte el fet de donar a conèixer i a entendre la dimensió religiosa, social i relacional del Ramadà, malgrat que aquest any l’han viscut amb recolliment i per tant sense el mateix esperit comunitari a causa del confinament social.

Des de la Fundació Ateneu Sant Roc us desitgem de tot cor
a totes vosaltres, dones del projecte de Formació de dones Laila

Eid Mubarak

 


 

L'espiritualitat del mes del Ramadà

L’espiritualitat del mes del Ramadà…

Nayab: “És un mes molt important, intentem no fer coses dolentes que fem normalment i també intentem resar més que abans. Ens sentim netes de dintre i fora, de cor. Això ens fa sentir més a prop de Déu. Les dones no hi anaven a les mesquites, però els homes sí. Les dones cada divendres s’ajuntaven a casa d’una amiga i resaven juntes. Ens ajuntàvem moltes dones, més o menys érem 20. És molt bonic i important per nosaltres.”

Najat: “El Ramadà és un mes d’adoració i una oportunitat per demanar perdó del Déu.”

Rajae: “Sobre el El Ramadán es un mes especial para los musulmanes, este mes es un mes de acercar más a Dios y también bueno para la salud, así nuestro aparato digestivo descansa un poco. En este mes se cambia nuestra rutina y también nuestra dieta, dormimos tarde, a las cinco de la mañana y despartamos a las 9 de la mañana. Preparo el desayuno a mis hijos, limpio la casa y preparo la comida a mis hijos. A las cuatro de la tarde entro a la cocina para preparar la comida de Iftar, una sopa que se llama harira y más cosas. Luego preparo un tagine, a veces de pescado y a veces de pollo o ternera. Después del Iftar rezamos y descansamos, miro la televisión y a las doce cenamos y dormimos. Nos despertamos a las 4 de la madrugada para tomar la última comida, rezamos y dormimos.”

Souad: “Para los musulmanes, el mes de Ramadán es el mes en que se reveló el Corán y es un mes en el que ayunamos, que es uno de los pilares del Islam. Es el mes del perdón de los pecados, de ganar recompensas y contentamiento, acercándonos a Dios y respondiendo invitaciones.”

Fiza: “En Ramadán ayunamos todo el día y ofrecemos oraciones. También damos dinero a los pobres, lo llamamos Fitrana.”

Tahir: “El mes de Ramadán es un mes de bendiciones para nosotras.” “En este mes, como saben, tenemos que pasar hambre y sed todo el día y lo hacemos solo por el placer de Allah.” “En Ramadán se nos enseña a amar a los siervos de Dios y se enseña caridad y se enseña como compartir el dolor de los pobres.” “En Ramadán, ayunamos y tenemos hambre y sed todo el dia para agradar a Dios y orar para que el nos perdone nuestros pecados y nos perdone.” “Amamos el ayuno.”

Ayesha: “23 mayo es el último día de Ramadán y celebramos la fiesta de Eid.”

Tahir: “Además de dar gracias, los musulmanes hacen un pago obligatorio a la caridad (Zakat al-Fitr), pero este es una donación más pequeña en comparación con el Zakat habitual del 2.5 por ciento que gravan a los musulmanes ricos. Este es otro de los cinco pilares del islam. Además de estos de pagos, alguno musulmanes toman la iniciativa de trabajar voluntariamente en comedores populares y entregar su propia comida a quienes necesitan ayuda.”

Els horaris

Els horaris

Najat: “Després de l’iftar descansem, preguem i llegim Alcorà. Després tornem a picar una mica i dormem fins las quatre del madrugada despertem mengem la última menja Suhor després preguem, llegim Alcorà i dormem.”

La família i els nens i nenes

La família i els nens i nenes

Estar amb els més petits de casa durant aquestes dates és tot un repte. Durant el Ramadà algunes mares ens han enviat fotografies dels moments que han compartit amb els seus fills i filles, com la Umbreen amb el seu fill Bilal que han fet la plastilina casolana amb farina, sal, aigua, oli i colors i joguines de material reciclat.

Najat: “Pels nens viuen una vida normal, esmorzen, dinen, juguen, fan els deures… Per nosaltres a partir de la cinc de la tarda entrem a la cuina per preparar el menjar de l’Iftar (romper ayuno). Ens explica: “El Ramadà pels nens i nenes comença a l’edat de pubertat.”

Najoua: “Si, tots fem el Ramadà, dones, homes i adults. Pels nens, per exemple, als 7 anys, els pares els ensenyen a dejunar i pregar, i quan arriben a l’edat, han de començar a dejunar.”

Latifa: “Sí, tots els que vivim a casa fem el Ramadà igual, excepte els nens i les dones que tenen el període, i les persones amb una malaltia greu.”

L’Atika va poder celebrar durant aquestes dates tan especials l’aniversari del seu fill de 2 anys, una doble celebració amb un Iftar especial.

El menjar

El menjar

L’Aziza ens explica la importància dels àpats que es fan durant el Ramadà. “El primer menjar és el que anomenem Iftar, que el servim sempre amb sopa de verdures acompanyat de dolços i salats. El segon i el tercer menjar Sohur ho alternem cada dia.”

Najat: “Pels marroquins tenim plats típic necessaris a la taula de l’Iftar com per exemple: Harira, Xbakia, Sfof acompanyat amb plats salats i dolços.”

Rajae: Es la mesa de Iftar. Hay sopa, se llama Harira y Sfuf se hace con harina tostada y frutos secos, también Chbakia y unos triángulos se llaman Briwat. Unas tortas que se llaman Rghayef omsmmen y batido de fruta.

Plats típics del Ramadà: la Harira (sopa de verdures) i dolços com les Shabakiyyes (pastes del Marroc), entre d’altres.

Menjars típics del Ramadà: Pakoras, crestes de verdures i varietats d’arrossos.

La nit especial: el Qadr

La nit especial: el Qadr

Latifa: “Tot el mes de Ramadà és sagrat, però els últims deu dies ho són encara més, tal com explica el Corà.”

Najat: “Entre els darrers dies hi ha una nit desconeguda que es diu la nit del Qadr. És la nit en què es va baixar l’Alcorà, és millor que mil mesos. Durant aquest mes llegim tot l’Alcorà, preguem per nosaltres mateixos i totes les persones, per la salut, la pau, i el perdó… Durant el nostre dia a dia, normalment preguem 5 vegades al dia, 3 durant el matí, i 2 durant la nit, però durant el mes de Ramadà preguem més vegades durant la nit.“

Najat: “Normalment els deu últims dies de Ramadà són molt importants, perquè entre aquests dies hi ha una nit desconeguda. Nosaltres li diem Layat al-Qadr, la nit del poder. Aquesta nit el Déu respondrà a les nostres oracions i molts musulmans esperem que sigui la nit 27.”

Najoua: “Es la nit en la qual es va revelar el Sant Coran, Déu totpoderós va dir: Ho vam revelar a la nit del poder. Molts àngels baixen aquesta nit, i Déu perdona l’expressió de la culpabilitat d’un musulmà.”

La festa de l'Eid

La festa de l’Eid

Moltes de les dones es fan henna per la festa de l’Eid.

Sumaira: “Preparar comida deliciosa un vestido nuevo. Hice maquillaje, use joyas y hice una llamada con los familiares todo el día.”

Tahir: “El día de Eid, preparamos dulces por la mañana y luego los compartimos en las casas de los demás. Padre y sus hermanos van a la mezquita para ofrecer oraciones a Eid. Y cuando regresan a casa, todos dicen Eid Mubarak y los abrazan.” “Y a los niños se les da dinero que se llama Eid.”

Henna • Tahir, Nida i Fiza.

 

Dolços per la festa del final del Ramadà • Rachida

Davant la situació de confinament...

Davant la situació de confinament…

Najat: “Aquest any el Ramadà és molt diferent amb confinament, d’una banda està bé perquè vivim amb pau i tranquil·litat lluny de les pressions de la vida, però d’altra banda trobem a faltar l’ambient familiar i els amics.”

Saima: “Aquest mes de Ramadà estic molt feliç perquè és el primer Ramadà que celebro amb tota la meva família, però aquest any de Ramadà és molt diferent, perquè no podem anar a la Mesquita per resar. Durant aquests mesos m’aixeco a les 4 del matí, mengem i en acabar resem. A les 7.30 ens posem a dormir una altra vegada.”

Rajae: “Es diferente a los años pasado porque con el confinamiento no podemos reunirnos y visitar la familia.”

31 de maig de 2020

Entrades relacionades

Deixa un comentari