Sant Jordi i el que veritablement importa

Sant Jordi i el que veritablement importa

Avui he anat, per primera vegada, a la jornada que cada any, per aquestes dates, es fa a Badalona Sud. Només sortir del metro, ja s’escoltava una música que anunciava festa. En arribar a la plaça Sant Elíes, els voluntaris ja tenien muntades unes vint carpes plenes de llibres, ben ordenades a les dues bandes de la plaça, i al bell mig, just davant dels gronxadors, un gran drac de colors, “La Cuca”, que evidenciava que la festa que es celebrava era la Diada de Sant Jordi.

Els llibres estaven classificats segons l’edat dels destinataris, amb el seu corresponent preu, molt reduït perquè tothom pogués adquirir-los. Fins i tot hi havia un lloc destinat per a llibres d’autors de la localitat, que amablement s’oferien a signar-los.

santjordi2

santjordi3santjordi4
santjordi1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A dos quarts de deu, per la cantonada de la plaça, va aparèixer una filera de nens i nenes ben arrenglerats. Mai no havia vist cosa igual!: xinesos, pakistanesos, marroquins, gitanos, paios… Quina diversitat de colors, de rostres i de vestits! Nens i nenes que arribaven de dos en dos, o un darrera l’altre agafats a una corda. Tots i totes amb el rostre il·luminat a l’hora d’apropar-se a les parades i mirar els llibres. Quines cares d’emoció en obrir un llibre i en voltar el full i veure aparèixer un drac, una princesa, un castell, una papallona… Els seus ulls brillaven amb una intensitat que il·luminava la plaça.

Vaig fer un volt per la plaça enmig de tot el xivarri. Els voluntaris, més de 60 i de totes les edats, darrere de les taules, atenien els petits clients que portaven, alguns possiblement per primera vegada, diners per comprar un llibre. Quina responsabilitat!

El Josep rebia cadascuna de les escoles que anaven arribant, deia el seu nom i les donava la benvinguda. Fileres contínues de nens i nenes omplien la plaça de colors, de xivarri, de crits, d’alegria, de jugaresca, mentre que per l’altaveu sonava una música que animava a ballar, a cantar i a fer gresca.

Més de 2.000 nens i nenes, acompanyats de les seves mestres, passaven per les carpes, es feien una fotografia asseguts davant del drac i iniciaven el camí de tornada, amb els seus nous llibres, cap a l’escola. Sortia un grup per la dreta i apareixia un altre per l’esquerra. Conforme avançava el matí, també ho feia l’edat dels nens i nenes que s’incorporaven. Eren els alumnes de secundària que venien de recollir els premis literaris, amb roses, diplomes i xecs per comprar llibres. Però, tot i ser més grans, la il·lusió era la mateixa. Tots buscaven un llibre per a ells, per a algun amic, o per als pares.

Contemplant aquest espectacle, se’m va omplir el cor d’il·lusió, d’alegria i d’amor: els nens i les nenes agafats de les mans, tots junts, feliços, cridant, rient, amb els ulls brillants d’emoció, al voltant dels llibres. Avui he tornat a descobrir la màgia dels llibres i la virtut de ser nen. Gràcies Ateneu Sant Roc, per donar-me aquesta oportunitat de retrobar el que és veritablement important.

Paqui Casino Lorite


Sant Jordi sempre ha estat un gran dia per la gent del barri, un dia de feina, de guanys, tothom a vendre les seves roses al carrer, a les places, al mercat, als semàfors… L’any 1999, entitats del barri van pensar de transmetre més valor cultural i sumar-se a la tradició, així va nèixer aquesta Diada màgica a Badalona Sud!

Entitats, serveis i escoles sortim al carrer perquè creiem que la formació dels nostres infants i joves és imprescindible per un futur millor. Juntament amb Pla d’entorn, Biblioteca Sant Roc, Consorci Badalona Sud, ICI, Fundació Carles Blanch, Aldees infantils, Cointegra, Cibercaixa, Casal del infants, Esbart Sant Jordi, CEE Maregassa, Escola Lestonnac, Escola Baldomer Solà, Escola Josep Boada, Col·legi Mare de Déu de l’Assumpció, Col·legi Santíssima Trinitat, Regidoria de districte, Departament de Cultura, participem i organitzem jocs florals, paradetes, tallers, espectacle i exposició.

santjordi00

Agraïm  la col·laboració de tots i totes i de les editorials: Comanegra, Casals, Paidotribo, Enciclopèdia Catalana, Vicens Vives i Diputació de Barcelona.

23 d’abril de 2017

Related Posts

Leave a Comment