Primer pas per vèncer la Fractura Digital

Primer pas per vèncer la Fractura Digital

La Fundació Ateneu Sant Roc, el Col·legi Lestonnac i la Parròquia de Sant Roc volem anunciar que després de 2 anys de protestes, denúncies públiques, i, en els darrers mesos, reunions i gestions, el barri de Sant Roc comença a caminar per superar la profunda fractura digital que encara l’afecta.

La companyia telefònica MOVISTAR ha instal·lat una línia de fibra òptica al barri que, esperem, permetrà que les 3 entitats recuperem part de la normalitat i puguem oferir a centenars de veïns i veïnes cursos de formació digital, aules d’estudi i activitats relacionades amb l’ús dels ordinadors. Com vam explicar al maig, hi ha moltíssims veïns/es que només accedeixen a internet a través dels serveis de les nostres entitats.

Lamentem que hagi calgut arribar a la denúncia pública per solucionar un problema que s’hauria pogut resoldre molt abans. I per això, agraïm sincerament el treball de tots els ciutadans/es de Badalona que ens han mostrat suport, els mitjans de comunicació que n’han informat, els partits polítics que s’hi han interessat i la mediació que ens ha ofert l’Ajuntament i l’alcaldessa Dolors Sabater en persona. Sense tots vosaltres no ho hauríem aconseguit.

Malgrat tot, la fractura digital del barri de Sant Roc és una qüestió encara sense resoldre. Aquests mesos d’exposició pública ens han permès constatar, de primera mà, com les instal·lacions del conjunt del barri es troben en situació molt deficient, sobretot en comparació amb d’altres punts de la ciutat. A més, aquesta mateixa exposició ha fet també que d’altres veïns ens hagin explicat els seus casos particulars

Des del nostre punt de vista la Fractura Digital de Sant Roc és molt lluny encara de resoldre’s. I sembla haver-hi dos factors que es retroalimenten. Un, que hi ha famílies de baixos ingressos que no poden permetre’s la despesa mensual d’una connexió a internet. I dos, que per aquest motiu les empreses telefòniques no inverteixen en millorar les instal·lacions, perquè, com ens van dir a nosaltres reiteradament, “no els surt a compte”.

Només cal que passegeu pels carrers de Sant Roc per adonar-vos de la quantitat de cables, línies i caixes de connexió que es troben en mal estat i que necessitarien una reforma urgent perquè els veïns puguin accedir a una xarxa digna.

Resoldre la Fractura Digital als barris abandonats, com Sant Roc, hauria de ser una prioritat per les companyies telefòniques i també per les administracions públiques. L’accés a una xarxa d’internet digna i assequible és tant important com la de qualsevol altre servei bàsic. I no tenir-lo, una forma més d’exclusió social.

Moltes gràcies a tothom pel suport d’aquests mesos. Seguim caminant per lluitar contra la Fractura Digital.

 

Salvador Figuerola · Director de la Fundació Ateneu Sant Roc
Manel Valle · Director del Col·legi Lestonnac
Felipe Guerrero · Rector de la Parròquia Sant Roc

 

12 de gener de 2017

Leave a Comment