El racó de l’arpillera ambaixadora

Exposició permanent rotativa

El racó de l’arpillera ambaixadora ens connecta amb els milers d’arpilleristes que, arreu del món expliquen les seves vides, comparteixen inquietuds i somnis i criden les injustícies amb eines revolucionàries: roba, fil i agulla.

Des del 2009, moltes arpilleres d’altres latituds han acompanyat la vida de les arpilleres de Sant Roc així com les nostres arpilleres han tingut l’oportunitat de viatjar a altres països. Gaudir d’un espai fix d’arpilleres a l’Ateneu, després de conèixer al novembre de 2017 el racó d’arpilleres permanent del Verbal Arts Center, ens va semblar una manera de fer presents les arpilleres a la vida de l’Ateneu.

Des de l’octubre de 2018 incorporem el Racó de l’arpillera ambaixadora, amb la col·laboració de Roberta Bacic i la seva col·lecció de Conflict Textiles.

La primera arpillera del racó

¿Desde cuándo caminar es il·legal? de Rosa Borràs (2017), una obra mexicana realitzada per a l’exposició virtual “Unnatural election”, organitzada per l’artista mexicana resident a Nova York, Andrea Arroyo, en protesta per l’arribada de Trump a la presidència dels EUA. La imatge és un gravat en honor a l’Angie Àvila, amiga de l’artista i mare d’un jove desaparegut de manera violenta a Monterrey (nord de Mèxic) al 2009. L’Angie dibuixa constantment els ulls del Gino, que té la seva mirada clavada a la memòria.

El retall de roba blanca pertany a una brusa que va cosir i va brodar l’amiga Carmela, dirigent d’​​un grup de drets humans de les dones en la seva comunitat de Teocelo (Veracuz). La frase és original de l’escriptora i poeta Francesca Gargallo, que en una conferència sobre drets humans i el projecte col·lectiu Bordamos por la paz, va abordar el tema de la migració com a dret fonamental: l’humanitat sempre ha migrat, sempre ha caminat per tot el territori, llavors, des de quan caminar és il·legal?

La migració a Mèxic és un tema que preocupa i ocupa, perquè no només els mexicans migren “al otro lado”, sinó que rep milers de migrants centreamericans que creuen el país per intentar arribar a la terra de l’esperança. No tots arriben: a Mèxic són assassinats, mutilats, extorsionats, desapareguts. Aquest tipus de migració és, evidentment, forçada i el seu origen és tant econòmic com polític i conseqüència de la violència que pateixen aquests països.

Aquest mocador reuneix així diferents aspectes del problema de violència que viu Mèxic des de fa més de 12 anys.

Entrades relacionades

Deixa un comentari