El Punt digital: “La Fundació Ateneu Sant Roc afegeix l’atenció als nouvinguts en els seus programes socials”

> Oberts a la nova realitat

La Fundació Ateneu de Sant Roc afegeix l’atenció als nouvinguts en els seus programes socials

el reportatge

SARA MUÑOZ. Badalona

780_008_670489_2006_09_106
TOTS AL CARRER. Una de les activitats que més ressò està tenint és la batejada com l’Ateneu al Carrer. En la festa participen els usuaris que freqüenten l’entitat però també aquells que s’hi sumen de manera puntual. El missatge és clar i precís: «Sant Roc som tots.»

La realitat de Sant Roc no és la mateixa ara que fa quatre o cinc anys, i d’això en són molt conscients els membres de la Fundació Ateneu de Sant Roc. Sense variar la seva dinàmica de treball, l’entitat ha incorporat els nouvinguts als diferents programes socials. «Mantenim la voluntat de treballar el coneixement de l’altre per evitar la discriminació de cap col·lectiu, però no hem variat la nostra manera de treballar. Simplement hem incorporat els col·lectius nous», explica la coordinadora de l’Ateneu, Pilar López.

L’idioma, però, és un primer escull que cal superar. Per això s’ha creat el grup Laia, pensat per ensenyar català i castellà a les dones nouvingudes. Se n’ocupa Alba Pérez, educadora social. Ella explica que el programa atreu sobretot dones marroquines i pakistaneses, algunes de les quals van ser captades en un acció promoguda als encants de Sant Adrià. «Ens apropàvem a les piles de roba i els oferíem el curs», recorda. Al grup Laia aprofiten per fer tallers de cuina, informàtica… D’altra banda, l’Ateneu de Sant Roc impulsa accions per apropar-se al col·lectiu d’adolescents romanesos. «Ho fem a través del futbol, organitzant partits al carrer», relata Carlos Santaliestra, un altre educador social de l’entitat. A partir d’aquí, i de la captació dels líders de la comunitat, es crea «una relació de confiança que ens permet educar a través de l’esport». I les adolescents romaneses? «Ens arriben a través del programa maternoinfantil ja que tenen fills molt joves.»

Els col·lectius immigrats també s’apropen a l’Ateneu a través dels programes que ja estan consolidats. Per l’Aula Oberta, un espai de reforç pensat per als nens de primària, passen una dotzena de fills de les famílies nouvingudes. Al Centre Obert, on s’atenen les necessitats, totes les tardes de dilluns a divendres, de mig centenar de nens en risc d’exclusió social, els immigrats gairebé no tenen presència. «Ens agradaria incorporar-los –diu Pilar López– però no sempre és fàcil.»

Per fer front a aquesta dificultat, l’entitat va decidir sortir al carrer i fer una tasca in situ. Es va idear l’Ateneu al Carrer, «una iniciativa que ens permet contactar amb la gent del barri i que persegueix la implicació de les administracions». Les activitats se celebren cada tres setmanes i hi ha ocasions en què arriben a reunir fins a 300 persones de procedències diverses. Les activitats de l’Ateneu es completen amb programes de formació, amb l’esplai Borinot, amb les sortides i amb activitats puntuals de caire divers. Per exemple, l’entitat imparteix el programa d’estudi assistit que es fa a dos instituts propers: l’Eugeni d’Ors i el Barres i Ones.

La força de l’Ateneu, que al llarg de l’any arriba a centenars de persones, és la seva gent. Hi treballen sis persones a jornada completa i hi col·laboren unes dues-centes persones. Pilar López aplaudeix la tasca del voluntariat però admet: «Amb més gent encara faríem més feina.» Les portes estan obertes per a tothom.

Entrades relacionades

Deixa un comentari